HTML och CSS är två av de viktigaste teknikerna för att bygga webbsidor och webbapplikationer. Men vad är egentligen skillnaden mellan dem? I den här artikeln ska vi förklara vad HTML och CSS är, vad de gör och hur de samverkar.
Vad är HTML?
HTML står för HyperText Markup Language och är ett språk som används för att definiera strukturen och innehållet på en webbsida. HTML består av olika element eller taggar som beskriver vad som ska visas på sidan, till exempel rubriker, text, bilder, länkar och formulär. Varje element har en starttagg och en sluttagg som omsluter innehållet. Till exempel ser ett HTML-element för en rubrik ut så här:
<h1>Detta är en rubrik</h1>
HTML ger alltså kodaren möjlighet att:
- Publicera online-dokument med rubriker, text, tabeller, listor, bilder etc.
- Hämta online-information via hypertextlänkar, med ett klick på en knapp.
- Skapa formulär för att utföra transaktioner med fjärrtjänster, till exempel för att söka efter information, göra bokningar, beställa produkter etc.
- Infoga kalkylblad, videoklipp, ljudklipp och andra applikationer direkt i sina dokument.
Vad är CSS?
CSS, eller Cascading Style Sheets, används för att beskriva presentationen av en webbsida, det vill säga hur den ser ut och låter. CSS består av olika regler eller deklarationer som anger vilken stil som ska tillämpas på olika element på sidan, till exempel typsnitt, färger, bakgrunder och layout. Varje regel har en selektor som väljer vilket eller vilka element som ska påverkas och ett eller flera egenskaper som anger vilken stil som ska användas. Till exempel ser en CSS-regel för att ändra färgen på alla rubriker ut så här:
h1 { color: blue; }
CSS ger alltså kodaren möjlighet att:
- Definiera den visuella stilen på en webbsida, inklusive typsnitt, färger, bakgrunder och layout.
- Skapa komplexa layouter, med möjlighet att positionera element på sidan och justera deras storlek och avstånd.
- Skapa responsiv design, där layouten och stilen på en webbsida kan anpassas till olika skärmstorlekar och enhetstyper.
- Skapa animationer och övergångar på en webbsida, vilket gör den mer interaktiv och engagerande.
Hur samverkar HTML och CSS?
HTML och CSS används ofta tillsammans, där CSS används för att styla elementen som definieras i HTML. Det finns flera sätt att koppla samman HTML och CSS, men det vanligaste är att använda ett separat CSS-dokument som länkas till från HTML-dokumentet med hjälp av ett <link>-element i <head>-delen. Till exempel ser det ut så här:
<html> <head> <link rel=“stylesheet” href=“style.css”> </head> <body> <h1>Detta är en rubrik</h1> <p>Detta är ett stycke</p> </body> </html>
Fördelen med att separera HTML från CSS är att det blir lättare att underhålla sidor, dela stilmallar över sidor och anpassa sidor till olika miljöer. Detta kallas för separation av struktur (eller innehåll) från presentation.
Vad är skillnaden mellan HTML och CSS?
HTML och CSS har både likheter och skillnader. Här är några av dem:
- Syfte: HTML används för att definiera strukturen och innehållet på en webbsida, medan CSS används för att definiera presentationen och layouten.
- Syntax: Både HTML och CSS använder en liknande syntax, med användning av taggar och selektorer för att definiera element på en webbsida.
- Separation av ansvar: Både HTML och CSS följer principen om separation av ansvar, där HTML definierar strukturen och innehållet på en webbsida, medan CSS definierar stilen och layouten.
- Kaskad: Bokstaven “C” i CSS står för “Cascading”, vilket innebär att stilar kan ärvas och åsidosättas baserat på ordningen av stilreglerna och specificiteten av selektorerna.
- Integration: HTML och CSS är ofta använda tillsammans, där CSS används för att styla elementen som definieras i HTML.
HTML och CSS är två av de viktigaste teknikerna för att bygga webbsidor och webbapplikationer. HTML ger sidan dess struktur och innehåll, medan CSS ger den dess presentation och layout. Genom att kombinera HTML och CSS kan man skapa attraktiva, funktionella och anpassningsbara webbsidor för olika enheter och användare.
Lär dig koda HTML och CSS gratis och se om du har vad som krävs för att bli en utvecklare! I 5 Step Coding Challenge får du lära dig grunderna i programmering med JavaScript, HTML och CSS. Du får också skapa din egen webbsida och visa upp dina färdigheter. Kursen är ett antagningstest till utbildningen Diploma in Web Application Development, där du kan utveckla dina kunskaper ytterligare och bli en eftertraktad Full Stack-utvecklare. Anmäl dig nu och ta första steget mot din drömkarriär!
Blogginlägget är skapat med stöd av AI-verktyg från OpenAI och kvalitetssäkrat av Digitala lyftet.