Diploma in Web Application Development
Efterfrågan för webbutvecklare på den svenska arbetsmarknaden har ökat markant de senaste 10-15 åren. Hur stor är kommande efterfrågan och vilka faktorer är det som påverkar?
Svenska företag, både stora och små, har insett vikten av en digital närvaro för att klara konkurrensen. Detta inkluderar allt från e-handelsplattformar och företagswebbplatser till intranät och interna verktyg för effektivare arbetsflöden. Digitaliseringen har påskyndats av pandemin, vilket har tvingat många företag att snabbt anpassa sig till nya sätt att arbeta och interagera med kunder online.
Trots en hög efterfrågan på kompetens finns det en märkbar brist på kvalificerade webbutvecklare i Sverige. Många företag har svårt att hitta rätt talanger, vilket gör att skickliga webbutvecklare ofta är högt eftertraktade och kan förhandla om förmånliga arbetsvillkor och löner. Denna brist har också lett till en ökad satsning på utbildningar och kurser inom webbutveckling för att snabbt kunna möta marknadens behov.
Det bör dock noteras att efterfrågan också är konjunkturkänslig. Under hösten 2023 och våren 2024 har det märkts en avmattning i efterfrågan inom techyrken. Men det bedöms vara en tillfällig svacka.
Enligt branschorganisationen TechSverige har "tech fått en allt större betydelse för svensk ekonomi och samhället som helhet. Digitaliseringen är en underliggande förutsättning för andra branschers innovations- och konkurrenskraft samt för den offentliga sektorns utveckling. Dessutom skapar techbranschens lösningar stora värden i enskilda människors vardag, för välfärden och i klimatomställningen. Samhällets digitalisering och techsektorns utveckling är beroende av skickliga medarbetare med rätt kompetens".
TechSverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation för alla företag inom techsektorn. Citatet är hämtat från deras senaste rapport om kompetensbehoven inom tech.
TechSverige uppskattar att enbart techbranschen kommer att växa med 187 miljarder kronor fram till 2026, vilket är en tillväxt med 18 procent jämfört med 2022 års nivå. Sedan 2020 har det också skapats 33.000 nya jobb i branschen.
Techbranschen sysselsätter över 265.000 personer och efterfrågan på techkompetens kommer att vara fortsatt att vara hög. Störst behov har techbranschen, som behöver öka med 30 procent till 2028. Det motsvarar en tillväxt på 10.000 personer per år. Privata näringslivet och den offentliga sektorn beräknas behöva 15–17 procent fler medarbetare med techkompetens, motsvarande cirka 8.000 personer per år till 2028. Sammantaget behövs alltså ett tillskott med 18.000 medarbetare med techkompetens per år närmaste fem åren.
En titt i backspegeln ger en fingervisning av hur trenden ser ut. År 2021 var antalet anställda i inom techyrken cirka 210.000. Ungefär 90 000 av dessa var mjukvaru- och systemutvecklare, vilket är det femte vanligaste yrket i Sverige. Det finns dock ingen statistik över hur många av dessa som är webbutvecklare.
TechSverige har analyserat officiell statistik och kommit fram till att antalet utvecklare ökade med 41 procent under perioden 2014-2021. Den största ökningen skedde inom Finans-och försäkringssektorn, där andelen sysselsatta har fördubblats sedan 2014.
Idag är techtrenderna med de starkaste drivkrafterna cybersäkerhet, nya affärsmodeller, effektivisering av leveranser, tillämpning av AI och ökad tillgänglighet. Högst på listan över behoven av kompetenser på 3-5 års sikt inom techbranschen återfinns systemutveckling med tyngdpunkt på back-end, därefter samma med fokus på frond-end på tredje plats.
Utifrån historiken och prognoserna i TechSveriges rapport, gör vi bedömningen att minst en tredjedel av behovet av 18.000 nya techmedarbetare är utvecklare.
Arbetsförmedlingen har en samstämmig bild i sin långsiktiga yrkesområdesanalys för it, som presenterades 2023.
År 2020 arbetade cirka 196 000 personer inom yrkesområdet data/it Av dessa arbetade omkring 91 100 personer som mjukvaru- och systemutvecklare, vilket är det i särklass största yrket inom yrkesområdet. Enligt Arbetsförmedlingens prognos, kommer antalet med yrket mjukvaru- och systemutvecklare att ha ökat med 40 procent till 2038.
Till skillnad från TechSveriges prognoser, som bygger på uppskattningar inom olika branscher, utgår Arbetsförmedlingen från befolkningsutveckling och tidigare tillväxt. Därav skillnaderna i prognoserna.
Ett annat sätt att titta i backspegeln för att prognostisera är att mäta antalet platsannonser. För gruppen mjukvaru- och systemutvecklare var antalet annonser 16.840 år 2016. År 2021 hade antalet ökat till 29.280, en ökning med 74 procent.
Med reservation för konjunktursvängningar är en ökning av yrkesverksamma utvecklare med 40 procent om 15 år fullt realistisk.
Sammanfattningsvis, den svenska arbetsmarknaden för webbutvecklare är mycket dynamisk och erbjuder stora möjligheter med rätt kompetens och erfarenhet. Med företag som ständigt söker efter nya digitala lösningar i den pågående tekniska utvecklingen, är efterfrågan på webbutvecklare hög och förväntas förbli så under överskådlig framtid.
Som nyutbildad är det viktigt ha en kompetens som gör det möjligt att kliva in i team tillsammans med erfarna seniora utvecklare. Tidigare erfarenheter och kompetenser från branscher eller yrkesområden värderas högt på arbetsmarknaden. Det kan ge en expressfil tillbaka till en bransch, i en ny efterfrågad roll.
Läs gärna mer om vad webbutveckling är.
Ett initiativ startat av Dataföreningen för att öka digital kompetens och mognad i Sverige.
Vill du bli en partner?
Kontakta oss gärna
Digitala Lyftet i Sverige AB
Fleminggatan 7
112 26 Stockholm
08 – 587 434 00
Från hålkort till AI sedan 1949
Läs mer