Diploma in Web Application Development
ECTS står för ”European Credit Transfer and Accumulation System” och är ett poängsystem som används inom högre utbildning i Europa. Det är en viktig del av det europeiska utbildningssystemet och bidrar till att göra högre utbildning mer tillgänglig och internationell. EQF är ett ramverk för utbildningsnivåer.
Systemet med ECTS infördes för att underlätta jämförelsen av utbildningar och studieprestationer mellan olika länder och institutioner. Det är en del av Bologna-processen, som syftar till att skapa ett enhetligt europeiskt utbildningsområde.
ECTS-poäng speglar mängden arbete en student förväntas lägga ner på en kurs eller ett utbildningsprogram. Ett läsår på heltid motsvarar vanligtvis 60 ECTS-poäng, vilket motsvarar omkring 1500–1800 timmar av studieinsats. Detta inkluderar föreläsningar, seminarier, projekt och självstudier.
Ett poängsystem som bygger på ECTS gör det lättare för studenter att byta mellan universitet inom Europa, eftersom poängen är erkända internationellt. Det finns dock betydande skillnader mellan olika länder i Europa vad gäller poängsystemen.
Exempelvis har Storbritannien ett poängsystem där ett läsår på heltid normalt motsvarar 120 poäng. Detta innebär att en termin motsvarar cirka 60 credits. Generellt sett är alltså 2 brittiska poäng vanligtvis ekvivalent med 1 ECTS-poäng. Om en kurs är värd 75 brittiska credits, motsvarar det 37,5 ECTS-poäng.
Högskolor och universitet är dock inte skyldiga att automatiskt acceptera ECTS-poäng vid antagningar. Även om ECTS-systemet syftar till att underlätta studenters rörlighet och göra det lättare att erkänna utbildningar mellan europeiska länder, är beslutet att acceptera poäng alltid upp till varje enskild institution.
Varje högskola eller universitet har sina egna antagningskrav och kan välja att granska en students tidigare utbildning för att avgöra om poängen och kurserna motsvarar deras egna utbildningsstandarder.
Det innebär att institutionerna kan kräva kompletterande dokumentation, såsom kursplaner eller betyg, för att bedöma huruvida de ECTS-poäng en student har tjänat från en annan institution är jämförbara med deras egna utbildningsprogram.
Värt att nämna i det här sammanhanget är också EQF (European Qualifications Framework), som är en gemensam europeisk referensram som också syftar till att göra kvalifikationer lättare att förstå och jämföra mellan olika länder och utbildningssystem i Europa.
EQF är indelat i åtta nivåer som täcker alla utbildningsnivåer, från grundutbildning till den högsta nivån av akademisk eller yrkesmässig kvalifikation. Varje nivå beskriver kunskap, färdigheter och kompetenser som en individ förväntas ha uppnått vid den nivån.
Flertalet länder i Europa tillämpar lokala varianter av EQF. I till exempel Sverige är det SeQF samt i Storbritannien RQF (England, Wales och Nordirland) och SCQF (Skottland).
I vår utbildning Diploma in Web Application Development är de tre första modulerna på nivå 5 och den fjärde på nivå 6, enligt RQF och EQF.
Sammanfattningsvis underlättar ECTS och EQF erkännande av studier inom Europa, men det finns alltså ingen skyldighet för en institution att acceptera ECTS-poäng rakt av. Så har det alltid varit mellan enskilda högskolor och universitet inom Europa. Alla har sina egna kriterier och regler för bedömningar. Inom Sverige är ett 40 universitet och högskolor anslutna till Ladokkonsortiet, där de alla erkänner och godkänner varandras kurser och poäng.
Om du har för avsikt att använda poängen från kursen för fortsatta studier i högre vidareutbildningar, rekommenderar vi att kontaktar lärosätet du vill studera vid och tar reda på om de accepterar ECTS-poäng från i vårt fall Code Institute, Ofqual och Gateway Qualifications. Vi bistår gärna med att informera om våra utbildningars status när du ansöker. Det går också bra att kontakta UHR (Universitets- och högskolerådet).
Ett initiativ startat av Dataföreningen för att öka digital kompetens och mognad i Sverige.
Vill du bli en partner?
Kontakta oss gärna
Digitala Lyftet i Sverige AB
Fleminggatan 7
112 26 Stockholm
08 – 587 434 00
Från hålkort till AI sedan 1949
Läs mer