IT och teknik är branscher som har stor potential för innovation, kreativitet och framgång. Men de är också branscher som har en låg andel kvinnor i ledande positioner. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) var andelen kvinnor av den svenska arbetskraften 49,9% i november 2022. Det innebär att det fanns nästan lika många kvinnor som män som arbetade eller sökte arbete i Sverige. Det inte finns något exakt svar på hur stor procent av ledarpositionerna inom tech i Sverige innehas av kvinnor, men den ligger troligtvis någonstans mellan 25% och 37%, baserat på data från Europa och Norden. Det är en låg andel jämfört med den totala andelen kvinnor av den svenska arbetskraften. Detta kan påverka både kvinnors karriärmöjligheter och branschens utveckling.
Därför är det viktigt att lyfta fram och inspireras av de kvinnor som har gjort sig ett namn inom IT och teknik. Kvinnor som har bidragit till att forma teknologins utveckling sedan 1800-talet. Kvinnor som har visat passion, kompetens och ledarskap i sina roller. Kvinnor som har varit och fortfarande är förebilder för tusentals andra kvinnor som vill göra karriär inom IT och teknik.
Här är några exempel:
- Ada Lovelace: Född i London 1815, anses Ada Lovelace vara den första datorprogrammeraren i världen. Hon skrev en algoritm som var avsedd att utföras av en maskin, den så kallade analytiska motorn. Lovelace insåg betydelsen av denna uppfinning och vad den kunde leda till i framtiden. Hon skrev i sina anteckningar att den “kunde verka på andra saker än nummer” och att framtida maskiner ”kunde komponera komplicerade och vetenskapliga musikstycken”.
- Sheryl Sandberg: Sheryl Sandberg var operativ chef (COO) på Facebook mellan 2008-2022, ett av världens mest inflytelserika techföretag. Hon är också en av de mest respekterade namnen inom den globala techbranschen. Hon började sin karriär på Google, där hon var ansvarig för onlineförsäljning av reklam. Hon anställdes av Facebook 2008 och blev senare den första kvinnan i företagets styrelse. Hon har också varit en förespråkare för jämställdhet – i sin bok om kvinnor i arbetslivet, Lean In, skriver hon: ”Vi står på axlarna hos de kvinnor som kom före oss, kvinnor som var tvungna att kämpa för de rättigheter som vi nu tar för givna”.
- Kathryn Parsons: Kathryn Parsons är medgrundare och VD för Decoded, ett företag som lär människor att koda på en dag. Hon har en vision om att demokratisera teknik och göra den tillgänglig för alla. Hon har också varit en drivande kraft bakom kampanjen #codeED, som syftar till att få fler kvinnor att lära sig koda och bli intresserade av IT och teknik.
- Nicola Mendelsohn: Nicola Mendelsohn är vicepresident för Facebook i Europa, Mellanöstern och Afrika (EMEA). Hon är ansvarig för företagets verksamhet i regionen, inklusive försäljning, marknadsföring, policy och kommunikation. Hon har över 20 års erfarenhet inom reklam- och mediebranschen, där hon har lett flera framgångsrika byråer och kampanjer. Hon är också ordförande för Creative Industries Council i Storbritannien, en organisation som främjar den kreativa sektorns tillväxt.
- Ginni Rometty: Ginni Rometty var tidigare ordförande, VD och koncernchef för IBM, som är ett av världens största och äldsta techföretag. Hon blev den första kvinnan att leda företaget. Hon gick i pension från IBM den 31 december 2020, efter en nästan 40 år lång karriär där. Hon ledde IBM:s omvandling till ett företag som fokuserar på molnberäkning, artificiell intelligens och dataanalys. Hon har också varit en förebild för kvinnor inom STEM (science, technology, engineering and mathematics), och har sagt: “Jag tror att kvinnor är den största outnyttjade resursen i världen”.
- Susan Wojcicki: Susan Wojcicki är en amerikansk företagsledare som var verkställande direktör (VD) för YouTube från 2014 till 2023, världens största videodelningsplattform. Hon började sin karriär på Google, där hon var ansvarig för flera av sökmotorns mest definierande funktioner, inklusive att skapa den första Google Doodle. Hon blev chef för YouTube 2014, efter att Google köpte plattformen 2006. Hon har också varit en förespråkare för mångfald och inkludering inom techbranschen, och har sagt: “Vi behöver fler kvinnor i tech så att vi kan bygga produkter som representerar alla människor i världen”.
- Dorcas Muthoni: Dorcas Muthoni är en kenyansk entreprenör och mjukvaruutvecklare. Hon grundade Openworld Ltd, ett företag som erbjuder e-government-lösningar i Afrika. Hon är också medgrundare av AfChix, ett nätverk av kvinnliga tekniker i Afrika som främjar kvinnors deltagande i IT och teknik. Hon har fått flera utmärkelser för sitt arbete, bland annat Anita Borg Institute Change Agent Award och Internet Society’s Jonathan B. Postel Service Award.
- Martha Lane Fox: Martha Lane Fox är en brittisk entreprenör och filantrop. Hon utvecklade ett tidigt intresse för internet och grundade Lastminute.com 1998, en av de första och mest framgångsrika e-handelswebbplatserna i Europa. Hon har sedan dess blivit kanske Storbritanniens mest inflytelserika digitala kampanjare, efter att hon utnämndes till regeringens Digital Inclusion Champion och senare gick in i överhuset som dess yngsta kvinnliga medlem. I en nyligen Richard Dimbleby Lecture sa hon: ”Jag vet inte exakt hur det hände men frånvaron av kvinnor har en djupgående inverkan på de tjänster vi använder varje dag”.
- Grace Hopper: Född i New York 1906, var Grace Hopper en av de första datorprogrammerarna och en banbrytande datavetare. Hon var med och utvecklade den första kommersiella datorn, UNIVAC I, och skapade det första kompilatorprogrammet, som kunde översätta instruktioner från ett språk till ett annat. Hon var också en av de första som använde termen “bug” för att beskriva ett fel i ett datorsystem.
- Radia Perlman: Född i Virginia 1951, är Radia Perlman en av de mest inflytelserika personerna inom nätverksteknik. Hon uppfann Spanning Tree Protocol (STP), som gör det möjligt för data att överföras mellan olika noder i ett nätverk utan att skapa loopar eller kollisioner. Hon har också bidragit till utvecklingen av andra protokoll och algoritmer som är avgörande för internet, såsom TRILL, IS-IS och Rbridges.
- Anita Borg: Född i Chicago 1949, var Anita Borg en framstående datavetare och aktivist för kvinnor inom IT och teknik. Hon grundade Systers, det första online-nätverket för kvinnor inom datavetenskap, samt Institute for Women and Technology (IWT), en organisation som syftar till att öka representationen och inflytandet av kvinnor inom teknikbranschen. Hon var också en av initiativtagarna till Grace Hopper Celebration of Women in Computing, världens största konferens för kvinnor inom IT.
- Marissa Mayer: Född i Wisconsin 1975, är Marissa Mayer en av de mest kända kvinnliga ledarna inom techbranschen. Hon började sin karriär på Google, där hon var företagets första kvinnliga ingenjör och ansvarig för flera populära produkter som Gmail, Google Maps och Google Search. Hon blev senare VD för Yahoo!, där hon ledde företagets omstrukturering och återhämtning. Hon är nu medgrundare och VD för Lumi Labs, ett företag som fokuserar på artificiell intelligens och konsumentteknik.
- Hedy Lamarr var en österrikisk-amerikansk skådespelare och uppfinnare som levde mellan 1914 och 2000. Hon var känd för sin skönhet och sina roller i flera Hollywoodfilmer, som Algiers (1938) och Simson och Delila (1949). Hon var också en pionjär inom trådlös kommunikation och utvecklade tillsammans med George Antheil ett system för frekvenshoppning som kunde förhindra att radiosignaler stördes eller avlyssnades. Hennes uppfinning lade grunden för dagens teknologier som Wi-Fi, Bluetooth och GPS. Hon har fått flera utmärkelser för sina bidrag till vetenskap och teknik.
Och några svenska kvinnliga förebilder
Det finns många kvinnliga förebilder inom tech i Sverige, men de är inte alltid så synliga eller uppmärksammade. Enligt en rapport från Bredband2, Tietoevry, Foxway och Insight Intelligence (Unga kvinnor och tech 2023) är det vanligaste svaret på vad som skulle få fler kvinnor att söka jobb inom tech att ”lyfta fram fler kvinnliga förebilder” (38 %). Samtidigt har bara 9 % av de tillfrågade en kvinnlig förebild inom it/tech.
Så här är några exempel på framstående kvinnor inom tech i Sverige:
- Anna Wikland är Sverigechef på Google, ett av världens största techföretag i Sverige. Hon är en av de mest inflytelserika personerna inom svensk tech och har utsetts till Näringslivets mäktigaste kvinna inom tech av Veckans Affärer. Hon har också tidigare varit styrelsemedlem i IT&Telekom-företagen och VD och försäljningschef på Keybroker.
- Nadja Ekblom, Alliance Manager, digital transformation, på KPMG i Sverige. Hon arbetar med att skapa framtiden genom teknik och är engagerad i frågor om jämställdhet och mångfald inom tech-branschen.
- Sofia Topphem Jupiter är varumärkesansvarig och teamchef på Bredband2. Hon brinner för engagerande berättelser och kommunikation för att bidra till ett bättre samhälle. Hon är också en del av ett bolag som tar bra hand om sina anställda och har fått höga betyg i medarbetarundersökningar.
- Sara Öhrvall, styrelseordförande för Mittmedia och ledamot i flera andra bolag. Hon är en digital innovatör och entreprenör som har varit med och startat flera framgångsrika tech-företag, bland annat Bokus och BookBeat.
- Sofia Edvardsen, grundare och vd för Sharp Cookie Advisors. Hon är en jurist som specialiserar sig på digitala affärer och juridik. Hon har också varit med och startat LegalWorks, ett nätverk av juridiska experter som erbjuder flexibla lösningar till företag.
- Anne-Marie Eklund Löwinder är en svensk informations- och IT-säkerhetsexpert som har gjort många betydande insatser för säkerheten av den svenska och globala digitala infrastrukturen. Hon har tidigare varit säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige och var en av 14 betrodda personer världen över med en nyckel till internets hjärta. Hon var också med och fattade administrativa beslut som bidrog till att Sverige blev först med att installera säkerhetssystemet DNSSEC för toppdomänen .se. Hon har fått flera utmärkelser för sitt arbete, bland annat Internet Hall of Fame, IVAs Guldmedalj och Dataföreningen i Sveriges Lifetime Achievement Award. Hon är också ledamot av regeringens digitaliseringsråd och flera andra styrelser och organisationer.
- Beatrice Silow är kommunikations- och kulturchef på Nexer Group (tidigare Sigma IT), ett av Sveriges största IT-konsultföretag. Hon är också en av initiativtagarna till Pink Programming, en ideell förening som arrangerar kodningsworkshops för kvinnor runt om i landet. Hon är en stark förespråkare för jämställdhet och mångfald inom IT och tech-branschen
- Anna Felländer är en digital ekonom och grundare av AI Sustainability Center. Hon är en expert på artificiell intelligens och hållbarhet och har tidigare varit chefsekonom på Swedbank och rådgivare åt regeringen.
- Linda Liukas är en finsk-svensk programmerare, författare och illustratör. Hon är mest känd för sin barnboksserie Hello Ruby, som lär barn om programmering på ett lekfullt sätt. Hon är också en av grundarna av Rails Girls, en global rörelse som lär kvinnor att koda.
- Camilla Ley Valentin är en dansk-svensk entreprenör och medgrundare av Queue-it, ett mjukvaruföretag som hjälper webbplatser att hantera hög trafik. Hon har vunnit flera priser för sitt ledarskap och sin innovation, bland annat Nordic Women in Tech Award 2020.
Detta är bara några exempel på några av de största kvinnliga förebilderna inom IT och tech. Det finns många fler som förtjänar att uppmärksammas och hyllas för sina insatser och bidrag till branschen och som du kan lära dig av och inspireras av för att göra karriär inom IT och teknik.
Är du intresserad av att skaffa dig en karriär inom tech och vill veta mer om hur det är att jobba i branschen? Då kan 5 Step Coding Challenge vara något för dig. Testet, som också är ett antagningsprov till utbildningen Diploma in Web Application Development, innehåller ett antal övningsuppgifter som lär dig grunderna i kodning och ger dig en fingervisning om hur utbildningen är upplagd. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av programmering för att klara provet.
Blogginlägget är skapat med stöd av AI-verktyg från OpenAI och kvalitetssäkrat av Digitala lyftet.