Techbranschen är en av de mest dynamiska och framåtriktade sektorerna i världen. Den har potential att bidra till lösningar på globala utmaningar som klimatförändringar, fattigdom och hälsa. Men för att techbranschen ska kunna vara så kreativ och innovativ som möjligt behöver den också vara öppen och välkomnande för alla. Det innebär att den behöver ta tillvara på kompetensen, erfarenheterna och perspektiven hos hbtq±personer, det vill säga personer som är homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera eller intersex.
Hbtq±personer är en heterogen grupp som har olika bakgrunder, identiteter och uttryck. De har också olika behov och utmaningar som kan påverka deras möjligheter att delta i och bidra till techbranschen. I Sverige har hbtq±personers rättigheter stärkts genom olika reformer, som diskrimineringsförbud, äktenskapslagstiftning och hatbrottslagstiftning. Men det finns fortfarande hinder och utmaningar som hbtq±personer möter i techbranschen, som diskriminering, trakasserier, våld, hot, brist på förebilder, synlighet och stöd. Det gör det svårt för hbtq±personer att komma in i eller stanna kvar i tech branschen.
En tillgång för branschen och samhället
Det finns många anledningar till varför vi behöver fler hbtq±personer i techbranschen och som utvecklare. Här är några exempel:
- Hbtq±personer bidrar med mångfald och kreativitet till tech branschen, vilket kan leda till mer innovation, bättre lösningar och större konkurrenskraft. Genom att ha olika perspektiv och erfarenheter kan hbtq±personer komma på nya idéer, utmana befintliga normer och skapa produkter och tjänster som är mer anpassade till olika kunders behov och önskemål.
- Hbtq±personer kan representera och förstå behoven och utmaningarna hos en stor och viktig kundgrupp som annars kan bli bortglömd eller diskriminerad i tech branschen. Hbtq±personer utgör en betydande del av befolkningen i Sverige och i världen, och har en hög köpkraft. Genom att ha hbtq±personer i tech branschen kan man säkerställa att produkter och tjänster är inkluderande, tillgängliga och respektfulla mot hbtq±personers rättigheter och värdighet.
- Hbtq±personer kan inspirera och stötta andra hbtq±personer som vill arbeta i tech branschen eller som utvecklare, och skapa ett mer inkluderande och jämlikt arbetsklimat. Genom att ha synliga förebilder, mentorer och nätverk kan hbtq±personer motivera andra hbtq±personer att söka sig till tech branschen eller utvecklarrollen, samt ge dem råd, vägledning och stöd under karriären. Genom att skapa en arbetsmiljö som är välkomnande, trygg och respektfull kan man också öka trivseln, produktiviteten och lojaliteten hos alla anställda.
- Hbtq±personer kan påverka och förbättra samhället genom att använda tech branschen och utvecklarrollen som plattformar för att främja hbtq±personers rättigheter, hälsa och välbefinnande. Genom att utveckla och sprida tekniska lösningar som kan bidra till att öka medvetenheten, utbildningen och informationen om hbtq±frågor kan hbtq±personer stärka hbtq±rörelsen, bekämpa diskriminering och våld, samt skapa solidaritet och gemenskap bland hbtq±personer i Sverige och i världen.
Inspirerande hbtq±personer inom tech i Sverige och världen
Det finns många exempel på hbtq±personer som arbetar i techbranschen och som utvecklare, både i Sverige och internationellt och som bidrar till att göra techbranschen mer mångfaldig, kreativ, inkluderande och samhällsnyttig. Här är några:
- Tim Cook, VD för Apple, som är en av världens mest inflytelserika och framgångsrika företagsledare. Han kom ut som homosexuell 2014 och har sedan dess varit en förebild och en förespråkare för hbtq±rättigheter i tech branschen och i samhället.
- Megan Smith, tidigare VD för Google X och USA:s tredje Chief Technology Officer under Obama-administrationen. Hon är bisexuell och har varit en pionjär för att främja mångfald, innovation och inkludering i tech branschen och i regeringen2.
- Lynn Conway, en av de mest inflytelserika datavetarna och ingenjörerna i historien. Hon är transkvinna och har bidragit till banbrytande framsteg inom datorteknik, mikroelektronik och artificiell intelligens. Hon har också varit en inspiratör och en aktivist för transpersoners rättigheter.
- Audrey Tang, Taiwans digitala minister och en av de ledande experterna på öppen källkod, medborgardeltagande och digital demokrati. Hon är transkvinna och queera och har varit en föregångare för att använda tech branschen som ett verktyg för social förändring.
- Sofia Falk, grundare av Wiminvest, ett företag som investerar i startups med mångfaldsstrategier. Hon är lesbisk och har varit en drivande kraft för att öka andelen kvinnor, särskilt hbtq±kvinnor, i tech branschen.
- Johan Rask, grundare av Transcendent Group, ett konsultföretag inom IT-säkerhet, riskhantering och styrning. Han är transman och har varit en förebild för andra transpersoner som vill arbeta i tech branschen.
- Elin Wägner, grundare av Qgroup, ett nätverk för queera personer som arbetar med IT eller teknik. Hon är bisexuell och har varit en initiativtagare till att skapa en gemenskap, ett stöd och en plattform för hbtq±personer i tech branschen.
- Sofia Franzén, grundare och VD för Ombori, ett svenskt företag som utvecklar digitala lösningar för detaljhandeln. Hon är transkvinna och har varit en förebild för andra transpersoner som vill arbeta i tech branschen.
- Johanna Nylander, policychef på Dataspelsbranschen, en branschorganisation som representerar spelutvecklare, spelutbildningar och spelrelaterade företag i Sverige. Hon är bisexuell och har varit en drivande kraft för att främja mångfald, jämställdhet och inkludering i spelbranschen.
- Jesper Fundberg, grundare och VD för Normkritisk innovation, ett konsultföretag som hjälper organisationer att utveckla normkritiska produkter, tjänster och processer. Han är homosexuell och har varit en pionjär för att använda normkritik som ett verktyg för innovation.
Som vi kan se finns det många skäl till varför vi behöver fler hbtq±personer bidra till att skapa mer innovation, bättre lösningar, större konkurrenskraft, mer representation, mer inspiration, mer inkludering och mer påverkan. De kan också bidra till att skapa ett mer jämlikt, demokratiskt och hållbart samhälle för alla. Därför är det viktigt att uppmuntra, stödja och uppvärdera hbtq±personer som vill arbeta eller redan arbetar i techbranschen eller som utvecklare. Det är också viktigt att motverka de hinder och utmaningar som hbtq±personer möter i techbranschen, som diskriminering, trakasserier, brist på förebilder och stöd. Genom att göra detta kan vi skapa en techbransch som är mer mångfaldig och inkluderande, samt ett samhälle som är mer rättvist och tolerant.
Är du hbtq och intresserad av att utbilda dig till utvecklare? Du behövs. Techbranschen är i stort behov av fler hbtq±personer som kan bidra med sin kompetens, kreativitet och mångfald. Som utvecklare har du möjlighet att skapa produkter och tjänster som kan förbättra livet för dig själv och för andra. Du kan också vara en förebild och en förespråkare för hbtq±rättigheter i techbranschen och i samhället. Vi erbjuder en distansutbildning online som ger dig de kunskaper och färdigheter du behöver för att bli en framgångsrik utvecklare på 20-40 veckor. Du får lära dig om programmering, SaaS, databaser, design, säkerhet och mycket mer. Utbildningen är flexibel och anpassad till din situation. Du kan studera i din egen takt, när och var du vill. Du behöver ingen tidigare erfarenhet eller utbildning inom techbranschen eller utvecklarrollen. Det enda du behöver är en dator, en internetuppkoppling och ett intresse för att lära dig nya saker. Utbildningen ger dig 30 högskolepoäng och är godkänd för studiestöd från CSN. Om du vill veta mer om utbildningen eller anmäla dig, läs mer här eller kontakta oss via e-post eller telefon. Vi ser fram emot att höra från dig!
Blogginlägget är skapat med stöd av AI-verktyg från OpenAI och kvalitetssäkrat av Digitala lyftet.