Varför är det så få kvinnor och tjejer i techbranschen? Techbranschen är en av de mest dynamiska, innovativa och framåtblickande branscherna i världen. Den erbjuder många möjligheter för kreativitet, utveckling och framgång. Men den är också en bransch som har en låg andel kvinnor och tjejer i ledande positioner och i tekniska roller.
Enligt en rapport från World Economic Forum utgör kvinnor endast 28% av de anställda inom IT och teknik globalt. I Sverige något bättre, 30% enligt statistik från branschorganisationen TechSverige. Även om Sverige är känt för att vara ledande i genusfördelningen i branschen, är andelen fortfarande alltför låg. Det påverkar både kvinnor och techbranschen negativt. För många kvinnor innebär det att de missar möjligheten att utveckla sina talanger, intressen och passioner inom ett område som har stor potential för framtiden. För techbranschen innebär det att den förlorar tillgången till en stor pool av kompetens, mångfald och innovation. Men varför är det så få kvinnor och tjejer i techbranschen? Och vad kan vi göra för att ändra på det?
Varför är det så få kvinnor och tjejer i techbranschen?
Det finns flera faktorer som bidrar till den låga representationen av kvinnor och tjejer i techbranschen. Några av dem är:
- Stereotyper och fördomar: Många kvinnor och tjejer möter stereotyper och fördomar om att IT och teknik är “mansdominerade”, “svåra” eller “tråkiga” områden som inte passar dem eller deras personlighet. Dessa stereotyper kan påverka deras självförtroende, motivation och intresse för tech redan från tidig ålder.
- Brist på förebilder: Många kvinnor och tjejer saknar förebilder inom tech som de kan identifiera sig med, inspireras av eller lära sig av. Det kan vara svårt att föreställa sig en karriär om man inte ser någon som liknar en själv eller som har gjort den resan. Det kan också vara svårt att hitta mentorer, nätverk eller gemenskaper som kan ge råd, vägledning eller stöd.
- Brist på möjligheter och utveckling: Många kvinnor upplever att de har brist på möjligheter och utveckling inom branschen. De kan känna att de inte får tillräcklig kompetensutveckling, feedback eller befordran. De kan också påverkas av att de är underrepresenterade bland chefer, styrelseledamöter och vd:ar. Typiska orsaker är diskriminering, brist på nätverk, mentorskap och karriärstöd samt svårigheter att kombinera arbete och familj. En konsekvens är att kvinnor känner sig mindre motiverade, kompetenta och trygga i sina roller som ledare inom techbranschen.
- Arbetsmiljö och kultur: Många kvinnor upplever att det är en mansdominerad och icke-inkluderande bransch. De kan känna sig isolerade, marginaliserade eller trakasserade på sina arbetsplatser eller i sina projekt. Kvinnor ställer också högre krav på flexibla och familjevänliga arbetsvillkor.
Rapporten Unga Kvinnor och Tech, som genomförs varje år visar att:
- Andelen unga kvinnor som arbetar med IT/tech idag är fortsatt låg (7 %) och att det knappt har förändrats sedan 2015 (4 %)
- Sju av tio kan tänka sig att arbeta med något techrelaterat yrke (70 %) men sex av tio ser det inte som lockande att arbeta inom techbranschen generellt (60 %).
- Majoriteten ser techbranschen som ”svår” och ”grabbig” och hälften av de tillfrågade (49 %) tror att branschen behöver bli mer inkluderande om fler kvinnor ska lockas dit
- Det vanligaste svaret på vad som skulle få fler kvinnor att söka jobb inom tech är att ”lyfta fram fler kvinnliga förebilder” (38 %), men bara 9 % av de tillfrågade har en kvinnlig förebild inom tech
- Cirka hälften av kvinnorna upplever att deras kompetens inte tas på lika stort allvar som männens och att det är många som fortfarande möter en ”lilla gumman attityd” på sina arbetsplatser.
Hur vi kan öka andelen kvinnor och tjejer i techbranschen – några konkreta åtgärder och initiativ
Hur löser vi då problemet? Det finns ingen enkel lösning på problemet med den låga representationen av kvinnor och tjejer. Det krävs ett samarbete mellan olika aktörer, såsom skolor, universitet, företag, organisationer, myndigheter och individer. Men några av de åtgärder som kan vidtas är:
- Bekämpa stereotyper och fördomar: Det är viktigt att utmana och motverka de stereotyper och fördomar som finns om kvinnor, tjejer och tech i samhället. Det kan göras genom att sprida positiva budskap, berättelser och exempel på kvinnor och tjejer som är framgångsrika, passionerade och kompetenta inom området. Det kan också göras genom att skapa en inkluderande, respektfull och jämställd kultur inom skolor, universitet och arbetsplatser.
- Öka antalet förebilder: Det är viktigt att öka antalet och synligheten av förebilder inom tech, som kvinnor och tjejer kan relatera till och inspireras av. Det kan göras genom att lyfta fram och uppmärksamma kvinnliga förebilder, framgångshistorier och bidrag till teknikutveckling. Det kan också göras genom att skapa och stödja mentorer, nätverk eller gemenskaper som kan ge råd, vägledning eller stöd till kvinnor och tjejer som vill göra karriär inom techyrken.
- En jämställd och inkluderande bransch: För att förebygga att kvinnor känner sig utestängda från mjukvaruutveckling, behöver vi skapa en mer jämställd och inkluderande kultur. Vi behöver trygga och respektfulla arbetsmiljöer där kvinnor kan trivas och utvecklas, genom att ha tydliga policys mot diskriminering och trakasserier, samt främja mångfald och jämlikhet i rekrytering, lön och befordran. Vi behöver också kunna erbjuda flexibla och familjevänliga arbetsvillkor som möjliggör en bättre balans mellan arbete och privatliv, genom att tillåta distansarbete, deltid, föräldraledighet och andra anpassningar efter individuella behov.
Det är dags att förändra situationen för kvinnor och tjejer i techbranschen. Det är inte bara rättvist, utan också smart. Kvinnor har mycket att bidra med inom tech – såväl i rollen användare, som skapare eller ledare. Om vi vill ha en techbransch som är innovativ, kreativ och framgångsrik, behöver vi en techbransch som är mångfaldig, jämställd och inkluderande.
Om du är en tjej som vill lära dig programmera eller göra karriär inom tech, så vill vi uppmuntra dig att följa din dröm. Du har sannolikt mycket att bidra med till techbranschen. Du har också rätt att utveckla dina talanger, intressen och passioner inom ett område som har stor potential för framtiden. Du är inte ensam i din resa. Det finns många andra kvinnor som har gått före dig, som har övervunnit hinder och utmaningar, som har visat sin kompetens och sitt värde och som har inspirerat och påverkat andra. Du kan lära dig av dem, inspireras av dem och nätverka med dem. Du har också kraften att förändra situationen för kvinnor och tjejer i techbranschen. Du kan utmana och motverka de stereotyper och fördomar som finns om kvinnor och teknik i hela samhället. Du kan sprida positiva budskap, berättelser och exempel på kvinnor som är framgångsrika, passionerade och kompetenta. Du är en viktig del av techbranschen. Du är en framtidens ledare. Du är en förebild för andra. Du är en kvinna som vill lära dig programmera.
Ett bra sätt att börja på är att göra 5 Step Coding Challenge, som är både är ett antagningsprov till utbildningen Diploma i Web Application Development, och en kurs i grunderna i HTML, CSS och JavaScript. Det kan vara ditt första steg till en ny karriär som utvecklare.
Blogginlägget är skapat med stöd av AI-verktyg från OpenAI och kvalitetssäkrat av Digitala lyftet.